Appels en peren 24 maart


Regionale talentenjacht voor jong en oud

De allereerste editie van 'Appels en Peren', dé nieuwe regionale talentenjacht in het Land van Cuijk, staat op het punt van losbarsten. Of je nu zingt, een instrument bespeelt, danst, goochelt óf een DJ of cabaretier bent, aanmelden voor één van de voorrondes kan nu. De eerste voorronde is die in de regio Grave, op zondagmiddag 24 maart as. in de sfeervolle zaal van het Filmcafé in de oude Bonskazerne. Voor talenten van alle leeftijden dus.

Het was de schouwburg in Cuijk die het idee lanceerde om voor mensen die in hun vrije tijd bezig zijn met een podiumkunst een Open Podium te organiseren. "Een mooie gelegenheid om eens op een andere plek te zingen dan in het koor of onder de douche. Of om de repetitieruimte van de dansschool een keer in te wisselen voor een écht podium", zegt een glunderende Maarten Slooves van het Filmcafé Grave. "We hebben inmiddels wel gezien dat onze prachtige zaal zich ook heel goed leent voor andere podiumkunsten."

Voor de voorronde in Grave op zondag 24 maart is een club enthousiaste vrijwilligers druk bezig met alle voorbereidingen. "We hopen echt dat mensen, jong en oud, uit onze woonplaatsen net zo'n zin hebben in het samen bouwen aan een heel gevarieerde en verrassende theatermiddag als wij", zegt gitaarlerares Hermine Veltkamp. Zij zal op 24 maart plaatsnemen in de jury, die zal bepalen welke optredens door mogen naar de finale op 9 juni in de schouwburg van Cuijk. "Het is een unieke kans om vrij laagdrempelig iets van je te laten horen. En om met je familie en vrienden in de zaal helemaal gratis een ontzettend leuke middag bij te wonen".


Theatermaker Quirijn van den Berk uit Grave zal de presentatie op zondag 24 maart voor zijn rekening nemen. "Ik ben helemaal in mijn nopjes met de aandacht die er vanuit de gemeente is voor cultuur, talentontwikkeling en samen genieten van elkaars muzikaliteit. Dat dat ook nog allemaal samenkomt op een podium dat me in sommige opzichten weer even doet terugdenken aan dat van het Palazzo Theater vind ik des te mooier. Ik hoop heel veel talenten te gaan zien en horen. En ik beloof dat ik die op de spannende momenten net zo gerust ga stellen als Sinterklaas bij de jaarlijkse intocht op de Loswal."

De organisatie heeft afgelopen week scholen, koren, muziekgezelschappen en dansscholen gevraagd om over de aanmeldmogelijkheid te communiceren. Om echt alle podiumtalenten te ontdekken, hoopt ze dat iedereen goed rondkijkt in zijn of haar omgeving. Namens de organisatie doet Quirijn ook hier nog graag een dringende oproep: "Ben of ken jij de artiest die klaar staat om ontdekt te worden? Of die gewoon zin heeft in een gezellige dag en een inspirerende ervaring? Regel die aanmelding dan meteen!". Aanmelden kan op https://schouwburgcuijk.nl/appelsenperen. Hermine vult aan: "Talenten die zijn aangemeld horen vanzelf op welk moment ergens in maart zij een keer samenkomen in de zaal van het Filmcafé. We vinden het belangrijk om dan alvast kennis te maken. En ook dat talenten dan hun vragen kunnen stellen, alvast even op het podium kunnen staan en misschien ook wel hun wensen voor het licht en geluid kunnen doorspreken."

Het Open Podium van 'Appels en Peren' is er ook voor mensen die zich toeleggen op beeldende kunst. Ook zij kunnen zich aanmelden, maar zullen met hun werk meteen doorverwezen worden naar de finaledag op 9 juni in Cuijk. Daar zal al het werk van de beeldende kunstenaars tentoongesteld worden in de schouwburg.